FLEMISH CALEDONIAN PIPES & DRUMS


Alhoewel het een Gentse pipe-band betreft, bevinden er zich ook een groot aantal niet-Gentenaars onder de leden. Van Knokke tot Brussel en tussen Antwerpen en Roeselare wonen onze leden verspreid, wat het verzorgen van kleinere lokale optredens te goede komt..
In gans Europa zijn honderden soorten doedelzakken, elk met hun eigen klank en mogelijkheden. Toch associŽren de meeste mensen doedelzakken onmiddellijk met Schotland en pipe-bands. In een pipe-band bespeelt men de Great Highland Bagpipe. De luidstklinkende en meest gekende der doedelzakken. Deze bekendheid dankt het instrument aan de Schotse eenheden binnen het Britse leger, die overal ter wereld werden ingezet en met hun "Pipes & Drums" grote indruk maakten op de lokale inwoners. Dit type doedelzak wordt ook door de 'bagads' (=typische bands uit Bretagne) bespeeld.
Met de Great Highland Bagpipe kan men slechts 9 tonen produceren, in een nogal eigenzinnige toonladder, die een typische sfeer oproept. Door deze beperking moeten meestal speciale melodieŽn voor doedelzak gespeeld worden. Aangezien je een doedelzak niet luider of stiller kan spelen en ook niet eventjes kan stoppen, heeft men een andere manier gezocht om accenten en nuances te leggen in de melodie. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van de zogenaamde "grace notes", korte versieringsnoten die soms alleen, soms in combinatie met andere (soms 6 of meer)) gespeeld worden, teneinde de noten van elkaar te scheiden.

Foto's

De inhoud van deze website is intellectueel eigendom van John Goeman Theaterbureau, met uitzondering van YouTube video's.
Elk ongeoorloofd gebruik van tekst en of foto's met het oog op een commerciële activiteit zal onmiddellijk gerechtelijk vervolgd worden.
Partnersites: John Goeman Theaterbureau - Hosting door How2 Solutions